GGotowanie
Sałatka z restauracji Cosi
25 października 2021
Mam słabość do restauracyjnych sałatek.
Ale mam też coś, co nazywa się budżetem. Staram się więc nie jadać zbyt często na mieście, zamiast tego odtwarzając moje ulubione kombinacje sałat w domu. W Cosi, Signature Salad jest moim ulubionym zamówieniem. Podstawa sałatki jest prosta: łoże z mieszanki zieleni zwieńczone serem Gorgonzola i ozdobione czerwonymi winogronami, pistacjami, gruszkami i suszoną żurawiną.
Ale ach, ten dressing. Sherry Shallot Vinaigrette, który jest tak dobry, że chce się go pić prosto z małego plastikowego kubeczka. Zwariowałam, próbując zrozumieć ten dressing. (Zadanie było jeszcze trudniejsze bez octu sherry. Jestem moralnie przeciwna dzieleniu się przepisami, które wykorzystują składniki, których nie można powszechnie znaleźć w sklepie spożywczym).
Całe popołudnie, wiele butelek oliwy z oliwek i zbyt wiele szalotki później, miałem miesza się około pół tuzina wariantów, w tym przepisy z kopiowania Cosi Signature Salad posty blogowe, jak ten jeden. Ale żaden z nich nie wydawał się właściwy.
Stałam się trochę obsesyjna. Moja kuchnia cuchnęła octem. Wpadłam na przyjaciółkę w sklepie, kiedy niosłam koszyk pełen samych szalotek. Kiedy spojrzałam na nią z tym, co jestem pewna, że było tymi kreskówkowymi zawadiackimi oczami i wyjaśniłam, że desperacko próbuję odtworzyć Sherry Shallot Vinaigrette z Cosi Signature Salad, nawet ja usłyszałam cray-cray w moim głosie. Uderzyłam o dno, kiedy okazało się, że stoję przy kuchence i karmelizuję szalotki. Kto ma czas na karmelizowanie szalotek do sosu sałatkowego? Ja nie.
Byłam już gotowa się poddać, kiedy natknęłam się na przepis na Shallot Vinaigrette z Sarah's Cucina Bella. W jednym, wyczerpanym, ostatnim wysiłku, ubiłam całą porcję, wprowadzając kilka drobnych modyfikacji. Następnie spróbowałam go w porównaniu z dressingiem Cosi.
Cosi Signature Salad Knock-Off
- 2,5 uncji mieszanej zieleniny (połowa z 5 uncji pudełka)
- 1/4 filiżanki łuskanych pistacji
- 1/4 filiżanki czerwonych winogron (przepołowionych)
- 1/4 filiżanki sera Gorgonzola
- 1 gruszka (posiekana)
- 2 łyżki stołowe suszonej żurawiny
- 1/2 szalotki (obranej i drobno zmielonej)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- W dużej misce połączyć zieloną sałatę, pistacje, winogrona, ser, gruszkę i suszoną żurawinę.
- W małej misce połączyć szalotkę, ocet, musztardę, miód i oliwę z oliwek i ubijać do dokładnego połączenia. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Skropić sałatkę wybraną ilością dressingu i dobrze wymieszać.
- Resztki dressingu przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do pięciu dni.
Komentarze