GGotowanie
Kurczak smażony w piekarniku z rozmarynem
8 października 2021
Wczoraj o 5:30 stanęłam przed otwartą lodówką z paczką piersi z kurczaka w ręku, żałując, że nie mogę wymyślić czegoś nowego, co mogłabym z nimi zrobić.
Wtedy przypomniał mi się ten przepis. Został on opracowany przez kuchnię testową Cooking Light dla mojej książki Cooking Light Dinnertime Survival Guide: Feed Your Family. Save Your Sanity.
To zdrowszy riff na smażonego kurczaka, z orzechową powłoką i dekadencko smakującą mżawką miodu.
Zapomniałem, jak dobry jest ten przepis. Mój dziesięciolatek oświadczył, że jest "niesamowity" i zjadł dwie porcje. I jest szybki: około 15 minut pracy, jeśli wcześniej posiekasz nerkowce i rozmaryn (oszczędź czas, wrzucając je razem do mini rozdrabniacza - ja mam taki i uwielbiam).
Zacznij od namoczenia kurczaka w mieszance musztardy Dijon i maślanki (ja lubię używać do tego celu talerza do pierogów). W międzyczasie, podsmaż panko na patelni przez kilka minut, aby uzyskać złoty kolor. Następnie połącz panko, posiekane nerkowce, rozmaryn, sól i pieprz w naczyniu. Obtoczyć kurczaka w mleku w mieszance i umieścić na spryskanym sprayem stojaku do chłodzenia umieszczonym w formie do pieczenia. Po zakończeniu pieczenia, skropić każdy kotlet łyżeczką miodu i podawać.
Jeśli chodzi o obiady na jeden wieczór, jestem zwolenniczką używania tego, co masz i robienia tego. Więc...
- Jeśli masz piersi z kurczaka zamiast kotletów, pokrój je na pół poziomo. Następnie połóż na każdym kawałku kawałek folii i rozbij je tłuczkiem (lub mocno dociśnij obcasem dłoni), aby się spłaszczyły.
- Jeśli nie masz maślanki, użyj zwykłego mleka.
- Jeśli nie masz nerkowców, użyj orzechów, które masz pod ręką.
- Jeśli chcesz mieć mniej pikantną panierkę, pomiń mieloną czerwoną paprykę.
- Jeśli nie masz czasu na smażenie panko, pomiń ten krok.
Kurczak smażony w piekarniku z rozmarynem
Plon: 4 porcje Prep Time: 15 minut Czas gotowania: 25 minut Total Time: 40 minut
Ten smażony w piekarniku kurczak ma orzechową panierkę i dekadencki posmak miodu.
Drukuj
Składniki
- 1/4 szklanki beztłuszczowej maślanki
- 2 łyżki stołowe musztardy Dijon
- 4 4-uncjowe kotlety z kurczaka
- 1/3 szklanki pełnoziarnistej panko, japońskiej bułki tartej
- 1/3 filiżanki drobno posiekanych, suchych, prażonych nerkowców
- 3/4 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- Spray do gotowania
- 4 łyżeczki miodu
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
- W płytkim naczyniu łączymy maślankę i musztardę, mieszając trzepaczką. Dodaj kurczaka do maślanki, obracając, aby go obtoczyć.
- Rozgrzać małą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodać panko na patelnię; smażyć 3 minuty lub do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Połączyć panko, nerkowce i następne 4 składniki (przez mieloną czerwoną paprykę) w płytkim naczyniu. Wyjąć kurczaka z mieszanki maślanej; obtoczyć w panko.
- Ułożyć kurczaka na drucianym stojaku pokrytym sprayem do gotowania w wyłożonej folią formie do pieczenia. Piec w temperaturze 425 stopni przez 25 minut lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Skropić każdy kotlet 1 łyżeczką miodu.
Komentarze