GGotowanie
Musimy porozmawiać o "czystym", "organicznym" i "naturalnym" winie
30 października 2021
Jeśli w 2021 roku przejdziesz się po lokalnym sklepie z winami, to prawdopodobnie znajdziesz pewne etykiety naklejone na (droższe) butelki wina: Pomyśl o słowach takich jak "czyste", "naturalne" i "organiczne". Te etykiety są wystarczająco mylące, gdy są dołączone do pojemnika z jagodami lub kartonu jaj, ale dodaj je do butelki sfermentowanych winogron, a to rodzi jeszcze więcej pytań. Konkretnie, jakie korzyści uzyskamy, jeśli zdecydujemy się na czyste, naturalne lub organiczne wino? Mniej kaca? Mniejszy ślad węglowy? Aby dowiedzieć się tego wszystkiego, rozmawialiśmy z ekspertami w dziedzinie wina - oto wszystko, co musisz wiedzieć.
Co to wszystko znaczy?
Isis Daniel, certyfikowany winiarz WSET Level II, znany również jako The Millennial Somm, wyjaśnia, że "czyste wino" to etykieta używana do oznaczenia wina, które zostało wyprodukowane bez syntetycznych pestycydów, dodatków lub słodzików - ale nie ma też żadnych testów laboratoryjnych, które mogłyby to potwierdzić. "Następnie jest wino naturalne, które nie ma jednolitej definicji, więc może się szeroko wahać.
Ogólnie rzecz biorąc, termin ten odnosi się do ruchu wśród winiarzy na rzecz produkcji wina przy użyciu prostych i tradycyjnych metod" - mówi. "Wino ekologiczne to wino wyprodukowane z winogron uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Zazwyczaj wyklucza stosowanie sztucznych nawozów chemicznych, pestycydów, fungicydów i herbicydów." Podobnie jak w przypadku czystego piękna, nie ma jednolitej definicji Krótko mówiąc: te etykiety coś oznaczają, ale często sama etykieta nie powie Ci wystarczająco dużo. Jeśli naprawdę chcesz zrozumieć, jak dokładnie powstaje Twoje wino i jak dany detalista definiuje słowa takie jak "naturalny", "czysty" i "organiczny", najlepiej porozmawiaj z małymi, lokalnymi sprzedawcami. "To oni będą w stanie opowiedzieć Ci o praktykach stosowanych w winnicach i o tym, jak powstają wina" - mówi Melissa Smith, założycielka Enotrias Elite Sommelier Services.
"Większość organicznych lub biodynamicznych win nie będzie faktycznie wskazują, że na etykietach z mnóstwem powodów, z których jeden jest jak drogie te certyfikaty faktycznie są. Chcesz przeprowadzić rozmowę ze sprzedawcą w sklepie z winami w taki sam sposób, w jaki przeprowadziłbyś rozmowę z rolnikiem na targu rolnym: Jak uprawiasz swoje owoce? Czy używasz syntetycznych nawozów lub pestycydów?". Ogólny konsensus wśród profesjonalistów zajmujących się winem jest taki, że definicje prawne słów takich jak "czysty" i "naturalny" są niejasne. Jeśli na winie widnieje napis "organiczne", możesz być bardziej pewny, że wino jest w większości wolne od pestycydów i dodatków chemicznych, ale mogą one nadal występować w niewielkich ilościach. Czy to ma wpływ na kaca? Tak samo jak przyjemne może być delektowanie się wspaniałą butelką wina, zawsze szukamy "hacków", które pozwolą nam uniknąć kaca następnego dnia, a inwestowanie w wino z takimi etykietami może wydawać się świetnym pierwszym krokiem.
Niestety, Daniel mówi, że prawdopodobnie masz pecha, jeśli uważasz, że czyste wino jest twoim biletem do życia bez kaca.
"Często jest to lepsza opcja, ponieważ nie masz do czynienia z dodatkowymi lub wytworzonymi przez człowieka chemikaliami, które mogą być szkodliwe dla twojego ciała, ale w winie znajdują się naturalne produkty uboczne, które będą wpływać na twoje ciało na różne sposoby", wyjaśnia. "Niektórzy ludzie mają różną wrażliwość na różne siarczyny, na przykład.
Niektórzy ludzie są naturalnie bardziej wrażliwi na siarczyny niż inni, a ponieważ jest to naturalny produkt uboczny w produkcji wina, który pomaga konserwować wino, jeśli jesteś na niego wrażliwy, nadal możesz być dotknięty." Czy jest to bardziej zrównoważone?
Jedną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że te etykiety mogą oznaczać, że te rodzaje win są lepsze dla środowiska - ale nie ma gwarancji. "Tylko dlatego, że mówi, że jest naturalne lub czyste, nie oznacza, że firma jest rzeczywiście zrównoważona lub zwraca uwagę na to, jak ich proces produkcji wina wpływa na ziemię".
Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jeśli naprawdę chcesz wiedzieć, jaki jest ślad węglowy butelki wina? Porozmawiaj z ludźmi w lokalnym sklepie z winami, ponieważ mogą oni być w stanie wyjaśnić, co tak naprawdę oznacza etykieta na butelce wina, którą mają w ofercie. Wniosek końcowy Jeśli Twoim celem jest picie wina, które jest wolne od chemikaliów, pestycydów, dodatków - lista się wydłuża - niestety, nie możesz tego potwierdzić na podstawie samej etykiety. "Uważam, że te etykiety są głównie wykorzystywane jako narzędzie marketingowe" - mówi Daniel. "Jeśli piszesz, że Twoje wino jest organiczne, większość konsumentów zakłada, że jest ono zrównoważone, wegańskie lub naturalne.
Nie zawsze rozumieją, że Twoje wino musi być tylko w określonym procencie organiczne, aby otrzymać tę etykietę." Pewnego dnia mogą pojawić się bardziej rygorystyczne przepisy w zakresie tego, co te etykiety faktycznie oznaczają, ale na razie nie znaczą one zbyt wiele. Więc może być lepiej trzymać się z butelki wina wiesz, że kochasz - i jako miły bonus, to prawdopodobnie będzie mniej kosztowne.
Komentarze